Klinika Elit, Niš
Klinika Elit Nis

Shockwave terapija

Shockwave je pulsni udarni  talas koji svoju energiju nosi do bolnog mesta i podstiče procese obnove i izlečenja mišića i tetiva. Shockwave terapija predstavlja jedinstveno rešenje za bol povezanu sa mišićno-skeletnim sistemom i zbog toga postaje nezaobilazna terapija u tretiranju stanja kao sto su: bolno rame, teniski lakat, bol u oblasti karlice i kukova, skakačko koleno, bol u zadnjoj loži, koštano zadebljanje i bolna stanja Ahilove tetive. Shockwave terapija se primenjuje i za razlaganje kalcifikata u ligamentima, tetivama i mišićima. Sama terapija traje 10-15 minuta ( 1500-3000 pulsnih metaka). Potrebno je uraditi najčešće 4-6 terapija na 2. ili 3. dan.

Glavni efekat primene shokwave talasa na tkivo je lokalno povećanje mikrocirkulacije, što izaziva veoma brzu relaksaciju mišića i brz prestanak boli.

Najčešće indikacije su:

 • Povrede i bolovi u ramenu sa i bez kalcifikata,
 • "Petni trn"
 • Plantarni fascitis
 • Povreda i bolovi duž lakta (teniski lakat),
 • Povreda i bolovi kolena – tendinopatija, skakacko koleno
 • Povreda i bolovi mišića i tetiva stopala (ahilodinia),
 • Povreda i bolovi vrata i leđa.

Tehnologija terapeutskih shockwave radijalnih talasa korišćena je u medicinske svrhe još pre 20 godina, kao tretman za eleminisanje kamena u bubregu, bez povrede kože ili oštećivanja tkiva.

Neke od propratnih pojava koje su primećene primenom ove tehnologije, kao što su brže zaceljivanje kostiju i ubrzana regeneracija tkiva, dovele su do razvoja Shockwave aparata i terapije radijalnim talasima, koja se danas široko primenjuje u fizikalnoj medicini.

 

Kada se primenjuje shockwave terapija

Shockwave je akustični talas koji prenosi visoku energiju bolnom sportskom i fibroznom ili mioskeletnom tkivu sa subakutnim, subhroničnim i hroničnim stanjima. Ova energija pospešuje lečenje, regeneraciju, i repatativni proces tkiva i mekog tkiva.

Shockwave aparat i terapija akustičnim talasima se koriste kod stanja kao što su: bolno rame, teniski lakat, bol u oblasti karlice i kukova, skakačko koleno, bol u zadnjoj loži, koštano zadebljanje, Achillodynia – bolna stanja Ahilove tetive.

Shockwave aparat se primenjuje i kod kalcifikacija u ligamentu, tetivi i mišiću. Koristi se i za stimulaciju mišićnih trigger tačaka i za regeneraciju mišićnog i vezivnog tkiva. Odlične rezultate terapija shockwave akustičnim talasima dala je prilikom lečenja celulita i oblikovanja tela.

 

Efekti radijalne terapije shockwave talasima

Radijalni shockwave talasi nude neinvazivno rešenje za probleme sa vezivnim tkivom, probleme sa tetivama, različite patologije mekog tkiva i kod pojave kalcifikacije. Razlozi zbog kojih je primena shockwave terapije u rehabilitacionom procesu pacijenata značajna je i to što dolazi do smanjenja bola, metabolizam je ubrzan, revaskularizacije tkiva, i normalizacije mišićnog tonusa.

 

shock2

 

Revaskularizacija

Shockwave talasi tokom terapije podstiču revaskularizaciju tretiranog tkiva, što dovodi do regeneracije.

 

Analgetski efekti – Ublažavanje i eliminacija bola

Shockwave terapija umanjuje mišićnu napetost i sprečava spazam. Hiperemija je jedan od bazičnih efekata shockwave terapije. Ona obezbeđuje bolje snabdevanje krvlju a samim tim i energijom, napetih mišićnih i ligamentnih struktura. Pacijent nakon primene shockwave tretmana oseća znatno smanjenje bola.

Intenzivni pulsevi koji se putem transmitera prenose na tkivo stvaraju jaku nociceptivnu aktivaciju Alfa i Beta vlakana koja utiču na interneurone, koji zatim inhibiraju prenos signala bola. Pored toga što redukuje bol, primenom shockwave terapije umanjuje se rizik od razvoja edema.

 

Ubrzavanje procesa rehabilitacije

Primenom shockwave terpije u znatnoj meri se ubrzava proces rehabilitacije pacijenata i njihovo vraćanje u funkcionalno stanje pre povrede.

 

Pospešivanje razvoja kolagena

Shockwave terapijom dolazi do proizvodnje dovoljne količine kolagena koji je neophodan za proces reparacije oštećenih mioskeletnih i ligamentnih struktura. Terapija shockwave aparatom stimuliše proizvodnju kolagena u dubljim slojevima tkiva.

 

Ubrzavanje metabolizma

Shockwave terapija ubrzava otklanjanje raspadnih produkata metabolizma, pospešuje oksigenaciju i snabdeva oštećeno tkivo izvorom energije. Na ovaj način ubrzava se metabolizam i podržava se otklanjanje histamine LA i drugih nadražljivih i štetnih materija.

Shockwave talasi deluju na tkivo na ćelijskom nivou. Slobodni radikali koje emituje shockwave aparat utiču na hemijsko okruženje stimulišući ćelije da počnu da emituju supstance koje smanjuju bol i umanjuju zapaljenske procese.

 

Obnavljanje pokretljivosti

Uz pomoć terapije akustičnim shockwave talasima rastvaraju se stvrdnuti fibroblasti i započinje biohemijska dekalcifikacija, čime se povećava pokretnost tretiranog segmenta.

 

Eliminisanje ukočenosti

Schockwave može da pruži efekat masaže, čime se uspešno rešava ukočenost trapezoidnih mišića leđa. Pacijent oseća olakšanje odmah po završetku tretmana koji traje svega nekoliko minuta.

 

Tretman celulita Shockwave akustičnim talasima

Terapija shockwave akustičnim talasima koristi kinetičku energiju, koja se posebnom tehnologijom pretvara u akustični talas velikog pritiska za tretiranje dva najveća uzroka za pojavu celulita kod žena: fibrozu vezivnog tkiva oko koje se gomilaju masne naslage i protruziju masnoće u donje slojeve dermisa.

Radno Vreme

 • PON08:00 - 20:00
 • UTO08:00 - 20:00
 • SRE08:00 - 20:00
 • ČET08:00 - 20:00
 • PET08:00 - 20:00
 • SUB09:00 - 14:00
 • NEDZATVORENO

Galerija

Klinika Elit Nis.jpg

Menu