Klinika Elit, Niš
Klinika Elit Nis

Matične ćelije

Šta su to matične ćelije?

To su ćelije za koje mi smatramo da mogu da postanu bilo koja druga ćelija ili tkivo. One su filogenetski najmlađe i od njih se razvijaju sve ćelije i tkiva. Osim toga ispostavilo se da one mogu da doprinesu tako što daju neke specifične signale oštećenom ili bolesnom tkivu da se ono oporavi. Ukoliko je tkivo do te mere oštećeno, da ga što pre eliminišu i da eventualno omoguće drugom tkivu da tu prorasta, kako bi sve zajedno dovelo do restitucije tog organa ili tkiva.

 

Na koji način se matične ćelije mogu prikupiti i čuvati?

Postoji nekoliko vrsta matičnih ćelija – embrionalne, fetalne i adultne. Fetalne i embrionalne su one matične ćelije koje se prilikom rođenja deteta uzimaju i čuvaju.  Najčešće se čuvaju u stranim bankama, sa tendencijom da se u jednom trenutku, ako bude potrebe, iskoriste. Prednost tih ćelija je u tome što one još uvek nemaju imunološka svojstva, tako da se one mogu koristiti ne samo za davaoca nego i za članove porodice, pa čak možda i za nekog ko to nije. Sa druge strane, njihova jedina mana trenutno je što kod nas u regionu još uvek nemamo GMP standarde koje bi omogućili primenu takve terapije.

Adultne ćelije se danas sve više koriste i to bez izuzetka za sva oboljenja koja ne zahvataju matične ćelije. To konkretno znači da ako ste imali neku traumu, vaše matične ćelije su zdrave i mi odmah možemo da ih uzmemo i primenimo na oštećeno mesto. Svakodnevno se ovaj vid terapije koristi  i uspešnost je dosta visoka.

Možemo vršiti separaciju matičnih ćelija iz kostne srži, ali i iz masnog tkiva. I jedna i druga vrsta imaju vrlo važno mesto u terapijskim protokolima, posebno ka koštano zglobnom sistemu.

 

Koje bolesti se mogu tretirati i lečiti matičnim ćelijama?

Širok je dijapazon bolesti koje se mogu lečiti na ovaj način. Danas se matične ćelije najviše primenjuju za ortopedske povrede, neurohirurška spinalna oštećenja. Postavili smo standarde i procedure koje se koriste od strane drugih evropskih instutucija.

View the embedded image gallery online at:
https://klinikaelit.com/maticne-celije#sigProId9ce06c3ca2

 

Kada uradimo aspiraciju matičnih ćelija ( autologni process) specijalnom najsavremenijom aparaturom radimo njihovo odvajanje, postavljanje kocentarcija spram indikacije delovanja i u nekih nepunih 10 minuta nakon odvajanja radimo aplikaciju na mestu oštećenja zglobnih površina, struktura ( koleno, kuk, pršljenska tela, diskus…) obavezno pod kontrolom navođenja ultrazvukom ili RTG C lukom.

Klinika Elit je jedan od najsavremenijih centara za ovaj vid lečenja sa sofisticiranom opremom najvišeg kvalitata i ekspertskim timom lekara.

Radno Vreme

  • PON08:00 - 20:00
  • UTO08:00 - 20:00
  • SRE08:00 - 20:00
  • ČET08:00 - 20:00
  • PET08:00 - 20:00
  • SUB09:00 - 14:00
  • NEDZATVORENO

Galerija

Klinika Elit Nis.jpg

Menu