Klinika Elit, Niš
Klinika Elit Nis

Primena hondroprotektora - hijalurona

Primena hondroprotektora

  • Hijaluronska kiselina

Primena hijaluronske kiseline (najčešće nazvane tečna hrskavica) je vrlo česta terapijska procedura koju primenjujemo u lečenju zglobova zahvaćenih artritisom.

Degenerativne promene koje nastaju na zglobovima usled oboljenja smanjuju količinu synovijalne tečnosti i njena osnovna svojstva.  Usled navedenog stanja vrlo česta je primena hijaluronske kiseline  kao metode izbora u lečenju.

Pre primene ovakvog vida terapije, neohodan je eksperstki pregled sa potpunom kliničkom ekspertizom i dijagnostičkim sagledavanjem- najčešće ultrazvukom. U slučaju da je zglob koji želimo da lečimo na ovaj način pod zapaljenskim procesom sa prisutnim izlivom, isti je neophodno prvo izvaditi i zaustaviti zapaljenski proces najčešće kortikosteroidnom terapijom. Nakon svih prethodnih medicinskih procedura pristupamo aplikaciji hijaluronske kiseline. Moramo navesti da na tržištu postoji veliki broj preparata različitog sastva, kocentracije i strukture. Najbolje je koristiti umrežene hijaluronske lance sa dugodelujućim dejstvom jer na taj način izbegavamo učestalo ponavljanje terapije.

Njeno dejstvo je da podmazuje zglobnu površinu, vrati viskozitet i spreči kontakt zglobnih površina. Hijaluronska kiselina je prirodni-biološki sastavni deo zdrave zglobne tečnosti. Hijaluronska kiselina smanjuje kocentraciju faktora zapaljenskih procesa u samom zglobu.

Terapiju je načešće potrebno ponoviti za 9 meseci do godinu dana ili po ponovnom javljanju simptoma.

Terapija je vrlo pogodna za starije pacijente koji na taj način vraćaju funkciju svojih zglobova, smanjuju bolnost a ujedno smanjuju i primenu antiinflamatornih lekova koji mogu dovesti do neželjenih efekata usled hronične primene kao što je krvarenje iz gastrintesticijalnog trakta.

Intervencija se izvodi od strane ekspertskog tima lekara Klinike Elit pod kontrolom ultrazvuka u lokalnoj anesteziji.

Posle intervencije preporuka je mesto uboda držati zaštićeno i sterilno minimum 12 sati, primenjivati krioterapiju ( hladne obloge) kako bi se smanjili neželjeni efekti u vidu bolnosti na mestu primene.

Moramo napomenuti da nas tim lekara ima dugogodišnje iskustvo sa ovim vidom lečenja, i da kao centar radimo aplikaciju terapije pod kontrolom ultrazvuka od skočnog zgloba, kolena, kuka, rotatorne manžetne ramena, sacroiliačnih zglobova, fasetnih zglobova kičmenog stuba...

Kontraindikacija za primeni hijaluronske kiseline kao terapijske procedure je septični artritis.

Ovaj vid terapije je idealno kombinovati sa fizikalnom terapijom, jer se na taj način dolazi do najboljih rezultata lečenja.

Radno Vreme

  • PON08:00 - 20:00
  • UTO08:00 - 20:00
  • SRE08:00 - 20:00
  • ČET08:00 - 20:00
  • PET08:00 - 20:00
  • SUB09:00 - 14:00
  • NEDZATVORENO

Galerija

Klinika Elit Nis.jpg

Menu