Klinika Elit, Niš
Klinika Elit Nis

PRP terapija

PRP – Platelet Rich Plasma je najsavremenija terapijska metoda koja spada u deo bioregenerativne medicine kojom se postiže brži i dugoročniji terapijski efekat u odnosu na dosadašnje terapijske metode lečenja. cPRP terapija je našla svoje mesto u lečenju sportskih povreda ,lečenju degenerativnih oboljenja zglobova (kolena,kuka, skočnih zglobova, ramena…) jer dovodi do obnavljanje zgobne hrskavice i na taj način dovodi do smanjenja bola, otoka, zapaljenskog procesa, bolje  pokretljivosti. Na ovaj način se postiže cilj da se izbegne operacija zglobova u kasnijoj fazi ili da se maksimalno odloži operativni zahvat. cPRP terapija se koristi I u lečenju hroničnih rana jer dovodi do ubrzavanja zarastanja mekih tkiva.

Plazma bogata trombocitima (cPRP) je deo krvne plazme koji sadrži veliku  koncentraciju trombocita u odnosu na broj trombocita u krvi. cPRP sadrži rezervoare bioaktivnih proteina, enzima, inhibitora enzima, faktora rasta kao i druge bioaktivne molekule koji su ključni faktori u oporavku tkiva i zarastanju rana. Faktori rasta deluju na matične ćelije tkiva u raličitim fazama razvoja, ubrzavaju njihov rast i višestruko umnožavaju ćelijsku populaciju. Na ovaj način faktori rasta pospešuju oporavak tkiva tako što podstiču reparaciju i zarastanje tetiva, ligamenata i hrskavice, epitelizaciju (proces tokom kojeg se ćelije pojačano dele kako bi ponovno prekrile oštećenje), što je od ključnog značaja jer dolazi do spontanog zarastanja i zatvaranja rane i stvaranja novog vezivnog tkiva. Najvažnije je to što su faktori rasta autologni (iz sopstvene krvi), tako da njihovom primenom ne može doći do autoimune reakcije organizma- odbacivanja ili alergijskih reakcija.

U Klinici Elit koristimo najkvalitetniju aparaturu kojom se dobija najveća kocentracija cPRP I faktora rasta koji treba da dovedu do izlečenja i oporavka. Kompjuterizovanom aparaturom na osnovu krvne slike se za svakog pacijenta pravi poseban protokol i određuje hematokrit terapijskog procesa. Sistemi koji se koriste su sterilni, jednokratni i zatvorenog principa tako da ne postoji mogućnost kontaminacije.

Proces se završava u jednom aktu na klinici i istog dana se ide kući. Uzima se od 50 do 180 ml krvi u jednom ciklusu, prosec separacije traje od 30-45min i posle toga se pristupa aplikaciji pod kontrolom ultrazvuka.

Ljudsko telo ima neverovatnu moć isceljenja i upotrebom sopstvenih trombocita koji oslobđaju faktore rasta značajno potpomažemo i ubrzavamo proces izlečenja.

Nakon terapije slede kontrolni pregledi nakon 7 dana, mesec dana, 3 meseca i 6 meseci.

Terapija se najčešće izvodi jednom in nema ponavljanja na 7 ili 10 dana jer našom aparaturom dobijamo najveću moguću kocentraciju faktora rasta i ostalih bioregenerativnih molekula.

Terapija može da se ponovi kada za to budu indikacije i ako za tim ima potrebe.

Vođeni dugogodišnjim iskustvom sa različitim terapijama u lečenju zglobnog, mišićnog i ligamentarnog sistema, možemo da potvrdimo značajan terapijski efekat primene cPRP terapije u lečenju oboljenja navedenih sistem. cPRP terapiju preporučujemo svim pacijentima koji imaju navedene probleme, kao i sportistima kojima je bitan brzi oporavak posle povreda.

 

Oblasti primene cPRP terapije

Često se primenjuje u regeneraciji meniskusa i hrskavice u zglobovima kako bi se izbegli hirurški zahvati.

Lečenje degenerativnih oboljenja i oštećenja hrskavice zglobova (posebno kolena i kuka)

Lečenje hroničnih degenerativnih promena tetiva i parcijalnih ruptura (Ahilova tetiva, lateralni epicondylitis “teniski lakat”, medijalni epicondylitis “golferski lakat”…)

Lečenje sportskih povreda  ( skraćuje vreme oporavka višestruko  i najčešći povratak u postepen sistem treniranja kreće već za 2 nedelje)

Lečenje akutnih povreda ligamenta, mišića, tetiva

Lečenje hroničnih rana (cPRP stimuliše i ubrzava zarastanje rana)

cPRP terapija smanjuje otok i bol nakon operacija ligamentarnog aparata

Pored regeneracije tkiva ova metoda ima blagotvoran efekat na opšte stanje organizma i omogućava lakše i bezbolnije kretanje.

PRP terapija takođe ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata na tetivama, ligamentima, mišićima i zglobovima.

Spada u veoma bezbedne intervencije. Jedine neugodnosti koje pacijent može da ima su tipične za davanje bilo koje vrste injekcije (bol, krvarenje, crvenilo i otok na mestu uboda).

Nakon završene intervencije previjeno mesto aplikacije sačuvati i ne dirati 24h, ne kvasiti mesto davanja  narednih 24h. Nakon intervencije ne primenjivati lokalne topikalne preparate-kreme niti druge supstance bez konsultacije lekara.

 

Tehnologija

 • Arthrex Angel system USA
 • Arthrex ACP system USA

Neophodno je pomenuti da nije sva PRP terapija istog kvaliteta, moguće su pojave crvenih i belih krvnih zrnaca, promenljiv broj trombocita, umnogome zavisi od tehnologije kojom se trombociti izdvajaju iz krvi pa samim tim i rezultat i kvalitet terapije i terapijski efekti.

NIKAKO NE UPOTREBLJAVATI NESTEROIDNE ANTIINFLAMATORNE LEKOVE! (brufen, ibuprofen, naproksen, ketonal, voltaren, advil, aspirin, andol itd)  7 dana pre i posle terapije.

 

Kada se PRP Terapija NE SME primenjivati?

 • Maligna oboljenja
 • Sistemska oboljenja krvi
 • Akutna infektivna stanja
 • U relativne kontraindikacije, kada se uz adekvatnu pripremu pacijenta tretman može sprovesti, spadaju:
 • Autoimuna oboljenja koštano-zglobnog sistema
 • Hronična oboljenja jetre i bubrega
 • Operativne intervencije u poslednjih 30 dana
 • Pacijenti na antikoagulantnoj terapiji
 • Primena kortikosteroida 4-6 nedelja pre intervencije
 • Primena NSAI lekova u poslednjih 7 dana

Radno Vreme

 • PON08:00 - 20:00
 • UTO08:00 - 20:00
 • SRE08:00 - 20:00
 • ČET08:00 - 20:00
 • PET08:00 - 20:00
 • SUB09:00 - 14:00
 • NEDZATVORENO

Galerija

Klinika Elit Nis.jpg

Menu