Klinika Elit, Niš
Klinika Elit Nis

Neurohirurgija

Nehirurški pristup lečenju  diskus hernijama i terapiji bola u leđima

Kod većine ljudi ne treba preduzimati operaciju u pravcu ublažavanje simptoma disk hernije. Nekoliko dana odmora zajedno sa antiinflamatornim lekovima koji se kupuju bez recepta mogu dovesti do saniranja bolova u leđima. Međutim, ako se vaši simptomi nastave, stručnjaci za kičmu Klinike Elit, mogu ponuditi niz drugih nehirurških tretmana, uključujući i lijekove na recept i fizikalnu terapiju.

Ne postoje dve osobe koje doživljavaju herniju diska i bol u ledjima na isti način. Jedna osoba teško može primijetiti simptome, dok će drugoj možda biti potrebni lijekovi za ublašavanje bola. Dobra korelacija izmedju morfologije i gradje kičmenog stuba je preduslov za izbor adekvatne terapije. Lekari Klinike Elit mogu proceniti vrstu leka koja vam je potrebna na temelju vaše dijagnoze i objektivnih radioloških i kliničkih pregleda. Ispravno postavljen uzrok bola u ledjima je više od pola lečenja. Stručni kadar Klinike Elit je sa vrhunskim i najvišim referencama u lečenju bola u ledjima i oboljenja kičmenog stuba.

 

Nesteroidni lekovi

Neki od bolova povezanih sa disk herijacijom mogu biti posljedica zapaljenja u živcima i mekom tkivu koji okružuju zahvaćeni disk. Kada upaljeni živac nabubri, može se pritisnuti o skliznuti disk. Lečenjem upale nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, može dovesti do eliminacije bolnog sindroma. Pravilo naše klinike je da minimalnim terpijskim pristupom dobijemo maksimalne efekte.

Najčešći nesteroidni antiinflamatorni lekovi su diklofen, ibuprofen, naproksen ,aspirin i dr.. Svi su dostupni bez recepta. Veoma četo sami pacijenit pristupaju primeni i uzimanju ovih lekova u slučaju kratkotrajnih bolnih epizoda. Zbog neadekvatne šeme uzimanja, njihov efeka nije potpuni, tako da takav terapijski pristup više šteti nego pomaže. Ako  bol u ledjima perzistira i pored odgovarajuće šeme primene lekova, indikovano je da se na osnovu dijagnostičkog sagledavanja primeni dalji terapiski pristup.

 

Relaksanti mišića

Ako diskus klizne sa mesta između pršljenkih tela i stisne živac, električni signali koji se kreću od živca do obližnjeg mišićnog tkiva mogu biti poremećeni, što dovodi do bolnih grčeva mišića. Lekovi za opuštanje mišića mogu smiriti grčeve i ublažiti bol, omogućujući lakše kretanje.  Primena ovih lekova je povezana sa dobrom šemom doziranja i kombinovanjem sa ostalim lekovima.

 

Lekovi protiv bolova na recept

U nekim slučajevima bol u ledjima može biti veoma jaka, zbog čega primarna šema uzimanja lekova nemože dovesti do njihove eliminacije. Zbog toga veoma često se primenjuju i lekovi koji se mogu dobiti samo na recept, ali sa jasno postavljenom indikacijom i u kratkom vremenskom peridou. Oni se pre svega primenjuju kratkotrajno se dok se ne dobije očekivan efekta hronične terpije.

 

Kortikosteroidi

Veoma često se zbog dugovremenog perzistiranja zapaljenskog procesa i njegove rasprostranjenosti u okolna tkiva pribegava primenu kortikosteroidnih antiinflamatornih lekova. Sam primen kortikosteroida mora da bude pod kontrolm lekara tokom celog perioda uzimanja.

Steroidi se mogu uzimati oralno ili primenom imtramuskularne terapije, ali onovna njihova karakteritika je da nemogu da se primenjuju u dugom vremenskom period. Veoma bitno je i  adekvatana primena odgovarajućih tipova kortikosteroidnih lekova u zavisnoti od dijagnotički sagledanih uzroka bolnog sindroma.

 

Gubitak težine

Prekomerna težina može uzrokovati ili pogoršati probleme povezane sa kičmenim. Prekomerna težina, pre svega u prednjem delu tela, može uticati na sam položaj kičmenog stuba, zglobne površine samih pršljenskih tela i intervertebralne diskuse. Ako imate prekomernu težinu i imate oboljenje intervertebralnog diska, može doći do njegovog pomeranja i dovesti do oštećenja živaca i povećanja bolnog sindroma.

Naši lekari razumeju da mršavljenje nije jednostavno. Program regulisanja težine Klinike Elit, usmerava vas kako i na koji način da dođerte do željenih rezultata.

 

Bioregenerativna terapija

Bioregenerativna terapija predstavlja vid lečenja gde se koriste prirodni regenerativni agensi iz našeg tela dobijeni kontrolisanom separacijom u velikoj - jasno definisanoj kocentraciji koja je potrebna da se prirodno izazove regeneracija oštećenog tkiva.

Savremena medicina je bioregenerativnom terapijom iskoračila iz dugogodišnjih shvatanja i ograničenja u lečenju kako mekih tkiva tako i zglobnog sistema. U našoj klinici primenjujemo najsavremenije vidove bioregenerativne terapije sa najkvalitetnijom aparaturom Arthrex angel system, Arthrex ACP system…, koja se koristi u najboljim svetskim klinikama (Klinika Mayo- SAD, Charite Hospital – Berlin-Germani..). Vrste bioregenerativne terapije za lečenje su: PRP, cPRP, PRF, terapija matičnim ćelijama iz kostne srži.

Cilj terapije je da dovedemo do regeneracije zglobnog sistema (kičmenog stuba, perifernih zglobova: kuk, koleno, rame, skočni zglob, lakat, sitni zglobovi…) kako bi se pobuđivanjem regenerativnog procesa sanirala oštećenja zglobnog sistema i na taj način izbegle ili maksimalno odložile operativne procedure u godinama kao i  ugradnje veštačkih proteza.

Pored zglobnog sistema bioregenerativna terapija ima veoma značajno mesto u lečenju povreda, mekih (mišićno- ligamentarnih) struktura, rupture mišića, parcijalih ruptura ligamenata. Glavna prednost ove terapije je da je minimalno invazivna, veliko skraćenje vreme izlečenja, oporavka i višestruko skraćenje vremena do povratka u svakodnevne i sportske aktivnosti. Velika uspešnost ovog vida terapije je dovela da je izbor broj 1 u lečenju vrhunskih sportista.

Celokupna procedura se završava u jednom danu, vrlo brz oporavak i povratak u radno i društveno okruženje.

Kontraindikacije za primenu bioregenerativne terapije su: postojanje trenutnih ili ranijih malignih oboljenja, bolesti krvi- hemofilija, leukemija   i   trenutne infektivne bolesti.

Ne postoji mogućnost alergije, odbacivanja ćelija jer je procedura autologna- primenjuju se derivati krvi ili matične ćelije samog pacijenta u sterilnim i zatvorenim sistemima bez mogućnosti kontaminacije.

 

Lokalna primena injekcija nesteroidnih antiinflamatornuh preparata

Primena neposredne aplikacije  nesteroidnih antiinflamatornih  preparata u delove koji odgovorni za generasanje bola i nocioceptornog nadražaja, poboljšava njihovu efikasnost i antiinflamatorni efekat. Aploikacija se vrši pod direkntom kontrolom ultrazvuka ili rengen aparata

 

Injekcije kortikosteroidnih preparata sa različitim vremenom oslobadjanja efektivne suspstance

Injekcije kortikosteroida alternativa su oralnim kortikosteroidima za bol u herniji diska. Medjutom njihova lokalna intramuskularna primena je kratkotrajnog efekta, zbog čega se preporušuje direkna aplikacija u deo sa najvećim zapaljenjkim efektom. Steroidi imaju snažna protivzapaljenjska svojstva i mogu se ubrizgati izravno u epiduralni prostor-područje ispunjeno tekućinom koje okružuje leđnu moždinu. Medjutim efekti su često mnogo povoljniji u slučajevima tretiranja zapaljenja samih zglobnih kapsula, koje su zadužene za generisanje bola u ledjima u većini slučajeva. Injekcije se izvode pod kontrolom ultrazvuka ili rengen aparata.

Naš tim lekara je sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju i terpiji bolnih stanja kičmenog stuba i bola u leđima i vratu. Iza njih stoji veliki broj stručnih radova i publikacija, kao i višegodišnje obrazovanje i edukcije u celom svetu.

Radno Vreme

  • PON08:00 - 20:00
  • UTO08:00 - 20:00
  • SRE08:00 - 20:00
  • ČET08:00 - 20:00
  • PET08:00 - 20:00
  • SUB09:00 - 14:00
  • NEDZATVORENO

Galerija

Klinika Elit Nis.jpg

Menu